ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Зіньківська чорна ковбаса

1 Червня 2023 р. Оксана КОЛОМІЄЦЬ Гурман 2816
Рецепт знаменитої домашньої ковбаси надіслала Галина Бернацька з села Зіньків
Рецепт знаменитої домашньої ковбаси надіслала Галина Бернацька з села Зіньків Фото: specials.platfor.ma

Цій унікальній страві — сотні років, але скільки точно, не знає ніхто.

Зіньківська ковбаса вражає не лише смаком чи запахом, а й незвичайним темним кольором. Саме тому її древня назва — чорна. Рецепт знаменитої домашньої ковбаси надіслала Галина Бернацька з села Зіньків для спецпроєкту «Фуд-гід Україною». 

Час приготування: 2,5 години. Порції: 4-6.

Інгредієнти:

1,4 кг свинини (лопатка або задня частина), 75 г очищених зубків часнику, 1 ч. л. меленого чорного перцю, 3 лаврових листки добре подрібнені, 100 мл води, 200 мл свинячої крові, 2 метри свинячої кишки для начинення, сіль за смаком, 100 г соломи, 2 деревяні щепи з фруктових дерев.

Приготування:

  • Розігрійте духовку до 180 градусів.
  • Свинину наріжте невеликими шматочками, завтовшки приблизно сантиметр, змішайте з подрібненими зубчиками часнику, лавровим листом та сіллю.
  • Промийте кишки та начинить їх мясом за допомогою спеціальної насадки на мясорубку або ручної насадки для начинювання. Кишки заповнюйте щільно, але так, щоб вони не дуже розтягувались, бо можуть лопнути.
  • Шматки ковбаси робить довжиною близько 50-60 см, щоб їх було зручно викладати на деко.
  • Викладіть ковбасу на деко, застелене пергаментом, поряд покладіть щепу з фруктових дерев – вона надасть ковбасі приємного аромату.
  • Запікайте ковбасу в розігрітій духовці протягом півтори години. За 10 хвилин після початку приготування, дістаньте деко з ковбасою і рівномірно змастить ковбасу кровю за допомогою кулінарного пензлика та поверніть до духовки. Повторюйте цей процес через 10-15 хвилин і припиніть десь за 20 хвилин до кінця приготування.
  • Готову ще теплу ковбасу викладіть на сіно, щоб додати аромату, після того, як вона остигне подавайте на стіл або зберігайте у холодильнику.

Зіньківська ковбаса, ковбаса, домашні рецепти, давній рецепт, м`ясо та субпродукти

Коментарі:

  Так  Ні, дякую